Jelenleg itt van: Főoldal > Hírek

Hírek

Beszámoló a II. Görgey Artúr Országos Lövész Emlékversenyről 2016. május 19.

2016. május 07-én másodszor rendezte meg a Magyar Technikai és Tömegsportklubok Országos Szövetsége Görgey Artúr tábornokról elnevezett felmenő rendszerű légpuska lövész versenyét a versenyengedéllyel nem rendelkező kezdő lövészek részére a 10-14 éves és 14-18 éves korosztályban.

A lőversenyt az Magyar Sportlövők Szövetsége anyagi támogatásával az MTTOSZ lövész szakcsoport szervezésében rendeztük meg. Növekvő anyagi támogatásunknak köszönhetően 2016-ban immáron 10 településen tudtunk területi versenyt rendezni. A lövészversenyt általános- és középiskolában hirdettük meg két kategóriában fiuk és lányok részére: gyárilag nyílt irányzékú, rúgós légpuskával és gyárilag nyílt irányzékú bármilyen rendszerű légfegyverrel (CO2, sűrített levegő, stb.).

A fáradhatatlan szervezőknek hála összesen 610 kezdő versenyző lőtt a területi versenyeken. A versenyzők 66 településről érkeztek. Az Országos Döntőre a Területi Versenyek korcsoportonként és fegyver típusonként értékelt első három helyezettje nevezhetett. A területi versenyek rendezői 154 főt neveztek az országos döntőre. Az ácsi döntőn végül 120 versenyző tudott regisztrálni, közülük 118 versenyző eredményét rögzítettük az eredményjegyzéken.

A döntőt 28 lőálláson 6 sorozatban rendeztük. A versenyt Prof. Dr. Borbély Attila az MTTOSZ elnöke Görgey Artúrra emlékező szavakkal nyitotta meg.

Gajzágó Imre sporttársunk segítségének köszönhetően számítógépes eredménylistát és számítógépes értékelést tudtunk készíteni a versenyről, amely a befejezését követően egy órán belül elkészült.

Az értékelés egy órájában a versenyzők fiatal sportlövők speciális eredmény jelzőre bemutatott lövészetét tekinthették meg Kisvárdai István vezető bíró és edző szakszerű tájékoztatójával kísérten. A nézőknek is lehetőségük nyílt kipróbálni a speciális versenyfegyvereket és a találatjelzőt.

8 kategóriában hirdettünk eredményt, osztottunk ki névre szóló okleveleket. A legjobb eredményt a budapesti Csizmás Csaba érte el 184 köregységgel, gázos fegyverrel. Rúgós fegyver kategóriában Tóth Dániel, budapesti versenyző, 175 köregységgel lett a legjobb. A lányok közül Gyenes Lilian, budapesti versenyző, gázos fegyverrel 177 köregységet teljesített, míg Horváth Fanni ózdi versenyző rúgós légfegyverrel 176 köregységgel érte el a legjobb eredményt.

A 14 órakor kezdődött eredményhirdetésen az érmeket, okleveleket és serlegeket Balogh György, az MTTOSZ alelnöke adta át. Az MTTOSZ alapította vándorkupát Csizmás Csaba nyerte a legmagasabb köregységgel, az Andrássy Árpád által felajánlott rúgós légpuskát Horváth Fanni nyerte el.

Az MTTOSZ Lövész Szakcsoportja többször is tárgyalt a Versenykiírásról, a területi versenyek lebonyolításáról. A szervezők valamennyi területi versenyről statisztikai jelentést és szakmai értékelést készítettek. Ez és az országos döntő értékelése adja majd az alapot a jövő évi Görgey Emlékverseny megrendezéséhez. Bízunk benne, hogy immáron kétéves tapasztalatunknak és a növekvő érdeklődésnek köszönhetően jövőre, még több település meg nagyobb számú tanulója számára rendezhetünk majd az ideinél is sikeresebb és eredményesebb versenyt rendezhetünk majd.

Tervezzük a résztvevők utókövetését így is segítve, hogy minél több tehetséges gyermekből válhasson a sportlövészet utánpótlása. Számunkra az jelenti az igazi sikert, ha minél több fiatalt sikerül bekapcsolnunk az MSSZ versenyrendszerébe azok közül, akik a Görgey Emlékverseny keretében kezdtek el lőni.

(Szabó Péter szakcsoport vezető beszámolója alapján)

Kapcsolódó dokumentumok: