Jelenleg itt van: Főoldal > Hírek

Hírek

Együttműködés a Magyar Rektori Konferenciával 2019. május 16.

A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Dr. Simicskó István is részt vett a Magyar Rektori Konferencia szerdai plenáris ülésén az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemen, ahol Dr. Józsa János elnökkel írt alá együttműködési keretmegállapodást.

A Honvédelmi Sportszövetség és a felsőoktatási intézmények partnersége újabb állomáshoz érkezett, merthogy ez a kapcsolat nem előzmények nélküli. Még januárban írt alá együttműködési megállapodást a HS és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, azt a kontraktust a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kötötték meg. Nem véletlen, hogy az egyetem rektora, Dr. Józsa János, aki a Magyar Rektori Konferencia elnöki tisztét tölti be, a szerdai plenáris ülésen felidézte azt az eseményt, egyben jelezte, hogy a mostani megállapodás megkötésének egyik előkészítője Dr. Borbély Attila, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke volt.

„A Magyar Rektori Konferencia felsőoktatási képzés iránti elkötelezettsége és vállalt feladatai, valamint a Honvédelmi Sportszövetség felsőoktatásban végzett honvédelmi nevelési tevékenysége, a honvédelmi ismeretek népszerűsítése és a szabadidősporttal kapcsolatos feladatai szoros együttműködésre hívnak, már csak azért is, mert a haza védelmét nemzeti ügynek tekinti mindkét fél” – mondta el Dr. Józsa János. „Ahogyan a Magyar Rektori Konferenciának, a mi célunk is nemes. Szeretnénk a fiatalokat megszólítani, egy egészséges patrióta érzésvilágot kialakítani bennük, ebben számítunk az önök segítségére és erejére” – szólt a Magyar Rektori Konferencia résztvevőihez Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. „Bízom benne, hogy a megállapodás után egy intenzív kapcsolatnak lehetünk a részesei. Szeretnénk a fiatalok számára a lehetőséget biztosítani, hogy kulturált, fegyelmezett keretek között a szabadidősport-tevékenységekkel, benne a honvédelmi sportok gyakorlásával éljenek.”

A most megkötött keretmegállapodás értelmében minden olyan kezdeményezést támogatnak a felek, amelyek segítik az egyetemi-főiskolai hallgatók honvédelmi ismereteinek elmélyítését, egyben az egészségfejlesztést és a fizikai aktivitást növelését.

Kiemelt célként tekintik, hogy 2024-re a felsőoktatási hallgatók legalább 25 százaléka megismerkedjen a honvédelmi ismeretekkel és sportokkal. Ennek érdekében a Honvédelmi Sportszövetség igyekszik a sportinfrastrukturális fejlesztések tervezésekor az egyetemi központokat előtérbe helyezni, ezen belül cél az is, hogy az egyetemi városokban megépülő Honvédelmi Sportközpontokhoz a hallgatók könnyen hozzáférjenek.

A honvédelmi sportok egyetemi-főiskolai bajnokságait kiemelt eseményként kezeli majd a Honvédelmi Sportszövetség, a legjobb egyetemista sportolók ezen sportágak népszerűsítését is segítik.

Fontos eleme a megállapodásnak, hogy a Magyar Rektori Konferencia keretén belül létrejön a Honvédelmi Képzési Munkacsoport, és ennek szakmai tevékenységében a Honvédelmi Sportszövetség is közreműködik – egy tagot is delegál a munkacsoportba, aki tanácskozási joggal vesz majd részt az üléseken.

A Honvédelmi Sportszövetség honlapjáról átvett írás.