Jelenleg itt van: Főoldal > Hírek

Hírek

„Egy nap az olimpia jegyében a katona olimpikonok tiszteletére!” az MTTOSZ társrendezésében Célkeresztben a katonai pályaképek 2016. június 3.

A terrorcselekmények, a migránsválság, a katonai krízishelyzetek, mint pl. az orosz-ukrán válság, egyértelműen arra indítja a politikai és katonai vezetést, hogy a fiatalokat nagyobb számban irányítsa a honvédelmi pálya választása felé. Ezúttal, e rendezvény megszervezésére az idén, augusztusban Rio de Janeiróban rendezendő nyári olimpia szolgáltatta az apropót.

Kevesen tudják, hogy Pierre de Coubertin pedagógus, történész és sportvezető, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, 1896-1925 között elnöke, a francia–porosz háború (1870–1871) francia vereségének okait kutatva arra jutott, hogy a franciák nem fordítottak elegendő figyelmet a katonák fizikai erőnlétére, amin ő szeretett volna javítani. Másik törekvése volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a nemzeteket, hogy a fiatalok inkább különféle sporteseményeken mérjék össze erejüket, ahelyett, hogy háborúznának. Az ókori olimpiai játékok újjáélesztését céljai megvalósításához kiváló eszköznek találta.

A katona olimpikonok tiszteletére szervezett rendezvényen közel 400 fiatal vett részt. A diákok láthatóan élvezték, örömmel próbálták ki a többek között a lövészetet, vívást, kézigránát célba dobást, valamint a küzdősportokat. A megkérdezettek egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy sokkal jobb a Stefánia Palota parkjában, mint az iskolapadban hallgatni az előadásokat, kipróbálni az ún. honvédelmi sportokat. Meggyőző volt Marosi Ádám főhadnagy, világbajnok, olimpiai bronzérmes öttusázónk előadása is, amelyben saját példáján keresztül mutatta be, hogy egy szegény családból származó, kitartó és céltudatos fiatal a honvédelmi pályán rendkívüli sportpályafutást és kiváló életkörülményeket is elérhet.

Dr. Orosz Zoltán altábornagy, vezérkari főnök-helyettes záróbeszédében sikeresnek és eredményesnek értékelte a rendezvényt, amelyen részt vett szövetségünk elnöke, prof.dr. Borbély Attila és Németh József alelnök is. Az MTTOSZ BKV Sportegyesület szervezésében a rádióamatőrök, repülőgép-és hajómodellezők, továbbá a légpuskalövészetre alkalmas lőbusz igen nagy sikert arattak.

Egyetlen ilyen rendezvény ugyanakkor kevés ahhoz, hogy megfelelő számú fiatal érdeklődését irányítsa a honvédelmi pálya felé. Az iskolai oktatás keretei között kellene nagyobb teret biztosítani a honvédelmi ismeretek átadására. A béke és biztonság egyik záloga, ha megfelelő ismeretanyag áll a rendelkezésünkre, hogy ne tűnjünk könnyű célpontnak, szükség esetén képesek legyünk megfelelően reagálni, elkerülni, elhárítani egy vészhelyzetet, terrortámadást vagy háborús fenyegetést.

Törekvéseink és stratégiai feladataink szerint, az MTTOSZ is – tagszervezetei közreműködésével, hagyományai hasznosításával - egyre nagyobb részt kíván vállalni a közeljövőben a fiatalok honvédelmi ismereteinek bővítését célzó munkában.